Hvar

Hvar je otok u Hrvatskoj, ispred istočne obale Jadranskog mora. Pripada skupini srednjodalmatinskih otoka.

Grad Hvar je glavni grad otoka Hvara i jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenost

Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.

Ime mu dolazi od riječi PHAROS - grčkog naziva za otok Hvar i grad koji se nekoć nalazio na mjestu današnjeg Starog Grada (a od kojega je Hvar u 13. st. preuzeo naslov otočkog središta).

Slavu i moć Hvar je stekao tijekom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačkoga pomorskog imperija. Danas je pak turističko središte otoka i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere - gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.

Zbog velikoga broja sunčanih dana, često se naziva i Sunčani Hvar.

Hvar pripada grupi srednjodalmatinskih otoka. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, usred skupine otoka koji su dijelom ove županije. Gledano po neposrednom susjedstvu, sjeverno od njega se nalazi otok Brač, a južno od njega se nalaze Šćedro (od kojeg ga dijeli Šćedorski kanal), Vis (više prema jugozapadu), Paklinski otoci, Korčula i poluotok Pelješac.

Duljine je 72 km, a u na širem dijelu je širok 10,5 km. Ukupna duljina obale mu je 254,2 km. Površine je 299,7 km2 što ga čini četvrtim hrvatskim otokom po površini. Najviši vrh je sv. Nikola, na kojemu je smještena kapelica, visok 628 m.

Cesta koja povezuje grad Hvar na zapadnoj i Sućuraj na istočnoj strani otoka iznosi 84 km. Otok Hvar je svojom površinom uglavnom prekriven borovom šumom što čini izuzetno ugodnu klimu i vinogradima koji proizvode i do 50 000 hektolitara vina godišnje.

Otok ima razgranatu mrežu prometnica. Jelsa, Starigrad i Hvar spojeni su modernom cestom s tunelom. Mreža uskih i loših cesta povezuje ostatak  otoka Hvara , od Sućurja do Poljica. ( http://www.tzhvar.hr/hr/info/putnicke_linije/ ).

Redovne trajektne veze s kopnom pristaju u Starom gradu i Sućurju.

Brzi putnički brodovi povezuju Jelsu i Hvar sa Splitom.

( www.jadrolinija.hr ) i ( www.krilo.hr ).

Glavni aerodrom je u Splitu ( http://www.split-airport.hr/ ) a dva manja su u Braču ( http://www.airport-brac.hr/ )  i Dubrovniku ( http://www.airport-dubrovnik.hr/ ).

U Starigradskom polju je mali aerodrom generalne avijacije s travnatom stazom. ( http://www.hvar-croatia.com/airport/ )

Paklinski otoci, koji se nalaze stotinu metara južno od grada Hvara, su prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske zaštićeni spomenik prirode u kategoriji značajnog krajolika, tj. zaštićenog krajolika.Pravi raj za kupače sa bogatom gastronomskom ponudom u restoranima.

Hvar sve više postaje elitna turistička destinacija tako su Hvar posjetile mnoge poznate osobe kao što su: car Franjo Josip I.Clint EastwoodMichael DouglasCatherine Zeta-JonesJohn MalkovichBrad PittJodie FosterEva LongoriaGwyneth PaltrowSteven SpielbergGeorge ClooneyJack NicholsonKevin SpaceySean ConneryDaniel CraigPierce BrosnanAndre AgassiJennifer CapriatiGabriela SabatiniDavid BeckhamBernie EcclestoneEddie JordanMichael SchumacherBill GatesRoman AbramovičBeyonceJay-Z, Paris Hilton i dr

Kontakt

Suzana Maras
Ulica Svetinje Ukića 2, Križna luka
21450 Hvar, Island Hvar, Croatia
maras.suzana@gmail.com
Telefon/Mobitel:
00385996749998 / 0038521741586

Hvar

Pročitaj detaljnije


BOOKING PROCEDURE
WELCOME and DIRECTIONS
HOUSE RULES
Linkovi